EU podržava uvođenje SMS sistema ranog upozoravanja na opasnost od nepogoda u Srbiji

26. avgust 2024. godine, Beograd - Zahvaljujući podršci Evropske unije, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministrar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić potpisali su Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće. Na osnovu tog Sporazuma će početi da funkcioniše novi sistem, koji će putem SMS poruka automatski slati upozorenja na brojeve svih korisnika mobilnih telefona u pogođenom području. To će omogućiti brži prenos važnih informacija i smanjiti rizike po živote i imovinu građana. Očekuje se da primena ovog sistema počne 15. septembra.

Ministar Dačić je naglasio da je prepoznata potreba unapređenja tradicionalnog sistema javnog uzbunjivanja kroz primenu sistema za upućivanje poruka korisnicima mobilnih telefona, koji će omogućiti slanje hitnih upozorenja o opasnosti i instrukcije o merama koje je potrebno preduzeti kako bi se negativne posledice svele na minimum. 

„Time bi bio uspostavlјen sveobuhvatni sistem ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti i on bi bio dostupan najvećem broju građana. Svi mobilni telefoni koji se nalaze na baznoj stanici, na delu teritorije kojoj preti određeni rizik u ovom smislu vanrednih situacija ili bilo čega drugoga, dobiće SMS poruku“, pojasnio je ministar Dačić. 

„Biće pokrivena teritorija cele Republike Srbije, ali će moći da SMS-om da budu obavešteni i samo građani u konkretnom regionu pogođenom određenom elementarnom nepogodom ili tehničko-tehnološkom nesrećom“, izjavio je ministar Ristić i dodao da će ovim sistemom, osim građana Srbije, biti uklјučeni i svi strani državlјani koji su korisnici usluga stranih mobilnih operatora, a zadese se na teritoriji Srbije.

Kako bi ovaj sistem bio uspostavljen formirana je posebna radna grupa u kojoj su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske uluge (RATEL), svih operatera mobilne telefonije, kao i relevantnih institucija poput Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, javnih vodoprivrednih preduzeća Srbije i Vode Vojvodine i Republički seizmološki zavod.

Angažovanjem ekspertske podrške i učešćem u radnoj grupi Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) podržavaju uvođenje jedinstvenog sistema ranog upozoravanja, u okviru projekta “EU za zdravstveni sistem Srbije”. Ovaj projekat uz finansijsku podršku EU, sprovode UNDP i Svetska zdravstvena organizacija u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja.

* Izjave i fotografije su preuzete sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije


Last updated: 21. Oktobar 2024. 13:15